top of page

Wat levert mijn yogastijl jou op?

Is de les niet te zweverig? Yoga, is dit niet wat zitten en liggen op een matje? Ik ben niet lenig genoeg voor yoga, ik ga dit nooit kunnen,….


Dit zijn aannames die ik links en rechts wel eens hoor waaien. Hoewel yoga steeds meer wetenschappelijk onderbouwd is en zijn intrede kent in verschillende sectoren (scholen, ziekenhuizen, psychologiepraktijken, wellness, …) blijft het toch een negatieve bijklank hebben.


In deze blog lezen jullie hoe ik mijn lessen onderbouw en het belang daarvan voor jullie fysieke en geestelijke gezondheid. Ik ben geen grote schrijver dus ik hou het kort en eenvoudig 😊.


Ik krijg vaak de vraag welke yoga-stijl ik breng. Wel, het is eigenlijk ‘mijn stijl’ 😊. Ik laat me hoofdzakelijk inspireren uit de Hatha-yoga maar voeg ook elementen uit de Restorative en Yin yoga toe. In het deel hieronder zullen jullie lezen met welke elementen ik allemaal rekening houd ik het samenstellen van mijn yogales."Is de les niet te zweverig?"


Men leest of hoort wel vaker de volgende stelling: De ademhaling is DE schakel die jouw lichaam en geest met elkaar verbindt. Klinkt toch een beetje zweverig, nee? Tijdens de les zul je merken dat ik continue het ‘ademhalen’ betrek bij de houdingen. Want een gecontroleerde ademhaling brengt controle over ons lichaam en geest. En deze leiden tot fysiologische veranderingsprocessen in het lichaam (afname spierspanning, regulatie hartslag en bloeddruk, neutraliseren van het (para)symptatisch zenuwstelsel, …).

Want mindful yoga brengt jou dichter bij jezelf en je lichaam. M.a.w je lichaamsbewustzijn neemt toe. Of nog m.a.w. Jij gaat steeds beter de signalen van jouw lichaam opmerken. Is dit geen voordeel al?"Yoga is er voor iedereen..."


Dit is één van mijn moto’s. Van elke houding worden voldoende varianten voorzien zodat ze door iedereen uitvoerbaar zijn (met blokjes, kussens, dekens). vb. Raak jij met je handen de grond onvoldoende en zit je met een gekromde rug dan kunnen de blokjes jou helpen bij het verlengen van je armen om met een mooie lange rug in de houding te zitten.

En zo wandel ik tijdens de les continue rond om iedereen veilig in elke houding te laten staan/zitten."Ik heb de energie niet om mij vanavond nog te verplaatsen naar de yogastudio…"

Het tijdstip bepaalt de intensiteit en de aard van een lesje. Een ochtendles is meer op het verkwikkende effect en het losmaken van ons lijfje. Een avondles is dan eerder gericht om het lichaam te ontdoen van alle opgestapelde stress van de dag.

Daarnaast is ook het seizoen bepalend voor de aard van de les. Tijdens koude winterdagen kunnen de lessen iets pittiger zijn om meer hitte in het lichaam te aanwakkeren. Bij zwoele zomerdagen zullen de houdingen me er gericht zijn op het verkoelende en rustgevende effect.

Dus kom gerust af, want na elke yogales neem jij de voordelen mee naar huis!


Maar bovenal probeer ik de les luchtig en met een vleugje humor te brengen zodat iedereen met een blij en deugddoend gevoel thuis kan komen.


265 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page